بحران کمبود و گرانی انرژی در جهان بویژه از زمان شروع جنگ روسیه و اوکراین بیش از هر زمان دیگر در گذشته به جهانیان رخ نشان داده است و بسیاری از کشورها از جمله تعداد قابل توجهی از کشورهای عضو گروه ۲۰ نظیر کشورهای اروپایی، هند، چین، ترکیه و … به شدت نیازمند انرژی و بطور خاص نیازمند نفت خام و منابع گاز هستند و تحریم های گسترده غرب علیه روسیه باعث شده است تا این کشور به عنوان یکی از مهم ترین قطب های انرژی جهان، نخواهد یا نتواند مثل گذشته روند صادرات نفت و گاز خود به کشورهای مختلف ازجمله اروپا را انجام دهد.
پیش تر شماری از کشورهای غربی و اوکراین از اندونزی به عنوان رئیس دوه ای این اجلاس خواستار حذف روسیه از نشست شده بودند که با مخالفت شدید «جوکو ویدودو»، رییس جمهور اندونزی رو برو شدند.
یکی از این حواشی مهم، غیبت تاریخی ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و حضور وی بصورت ویدئو کنفرانس در نشست گروه ۲۰ است که اولین گردهمایی رهبران بزرگترین اقتصادهای جهان از زمان آغاز جنگ اوکراین به شمار می آید.
تایوان
قطع صادرات گاز روسیه به اروپا، باعث شده تا بسیاری از نیروگاه های تولید برق در اروپا به سمت سوخت زغال سنگ به عنوان یک سوخت بسیار آلاینده و مسموم کننده محیط زیست و آب و هوا روی بیاورند. در شرایطی جهان به شدت تشنه انجام اصلاحات و اقداماتی با هدف کاهش آلاینده ها و گازهای گلخانه ای است، اما شرایط حاکم بر جهان در این روزها، در جهت عکس اصلاح وضعیت اقلیمی پیش می رود و شاید باید منتظر روزهای سخت تر آب و هوایی و شرایط وحشتناک تر اقلیمی باشیم.
به استناد گزارش های خبری، تازه ترین حرفهای بایدن در آستانه ملاقاتش با شی که اخیرا توانسته با اقتدار و برای سومین بار متوالی کرسی دبیرکلی حزب حاکم چین را از آن خود کند، حکایت از نگرانی و اضطراب بایدن از رویارویی با شی در جزیره بالی اندونزی دارد.
نخستین ملاقات رو در روی بایدن و شی
این گروه که تنها از دو سوم جمعیت جهان نمایندگی می کند، ۸۰ درصد نیروی اقتصادی و سه چهارم تجارت جهانی را در بر می گیرد.
جنگ اوکراین و بحران انرژی
ویدودو همچنین پیش تر گفته بود که از ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین نیز برای شرکت در این نشست دعوت کرده و زلنسکی گفته است در صورت حضور پوتین در آن شرکت نخواهد کرد. اکنون با غیبت پوتین در این اجلاس، قرار است زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین در جمع سران گروه ۲۰ در بالی اندونزی به صورت برخط سخنرانی کند.
ناظران و تحلیل گران سیاسی معتقدند همین که بایدن چنین جمله ای را پیش از مشخص شدن نتیجه قطعی انتخابات کنگره بر زبان رانده و بدون آن که هنوز نتیجه انتخابات سنا و مجلس نمایندگان بطور قطعی مشخص شده باشد، این موضوع حکایت از اضطراب و نگرانی در وجود رئیس جمهوری آمریکا در آستانه ملاقات او با همتای چینی است؛ همتایی که با یک پشتوانه سیاسی قوی و انتخاب قاطع به عنوان دبیرکل حزب حاکم کشورش، در اجلاس گروه ۲۰ شرکت می کند.
حواشی اجلاس بالی
چهار کشورچین، ایالات متحده، آلمان و ژاپن که بزرگترین کشورها در زمینه صادرات می باشند، عضو گروه ۲۰ هستند. همچنین در میان ۲۰ کشوراین گروه ۱۵ کشور با بیشترین حجم صادرات دیده می شوند.
نگرانی های ناشی از آزمایشهای موشکی کره شمالی
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، جزیره بالی اندونزی روزهای سه شنبه و چهارشنبه این هفته میزبان این دوره از اجلاس سران گروه ۲۰ با شعار “در کنار هم پیشرفت کنیم، در کنار هم قوی تر شویم” خواهد بود.
البته این اجلاس حواشی مختلفی دارد که علاوه بر وجود مسائل و بحران های پرتعداد بین المللی و تاثیر آن بر اجلاس بالی ۲۰۲۲، این حواشی نیز باعث شده تا این دوره از نشست سران گروه ۲۰، متفاوت تر از نشست های قبلی برگزار شود.
تحرکات موشکی کره شمالی که در روزها و هفته های اخیر، به طور کم سابقه ای افزایش یافته است و نیز برخی گمانه زنی ها مبنی بر اینکه این کشور درحال آماده شدن برای انجام آزمایش جدید هسته ای خود است، باعث نگرانی هایی در منطقه شبه جزیره کره و نیز نگرانی ژاپن و آمریکا به عنوان متحد اصلی سئول و توکیو شده است.
احتمال مطرح شدن مسئله تایوان از سوی آمریکا و کشورهای هم پیمان آن در نشست بالی به عنوان یکی از مهم ترین خطوط قرمز چین نیز وجود دارد. موضوع که چین همواره نسبت به تبعات مداخله هر گونه طرف خارجی در آن هشدار داد و همواره اعلام تاکید کرده است که تایوان بخشی از خاک چین است و هیچ کشوری حق مداخله در امور داخلی چین ونقض اصل چین واحد را ندارد.